valkerij
Winter Aanbieding
streamer
streamer
streamer
streamer
streamer
streamer
streamer
streamer
streamer
 

De Roofvogelboerderij Blog


Roofvogel lijdt onder Harry Potter09/8/2010 - 13:33

Roofvogel Blog
 
Roofvogel lijdt onder Harry Potter

Pauline Broekema / NOS
Update: zondag 8 aug 2010, 20:50
Door verslaggever Pauline Broekema

Laatst nog werd Vogelbescherming Nederland gebeld door een meisje. Ze was op haar elfde verjaardag verrast met een uil en ze vroeg wat ze hem nog meer kon voeren dan wit brood.

"Uilen eten muizen en insecten", zegt Hans Peeters van Vogelbescherming en laat enig afgrijzen over zo veel onverstand doorklinken.

Zo gaat het, sinds Harry Potter de bestsellerslijsten domineert. Iedereen wil een uil zoals Harry. Op het balkon, in de achtertuin, op de binnenplaats. "Je wilt niet weten wat we tegenkomen", vertelt Peeters; uilen in het felle zonlicht, of andere roofvogels met een ketting om de poot. Het is kennelijk cool om een buizerd of een valk te houden.

Geen huisdier
De eerste kennismaking is voor veel mensen een demonstratie in een roofvogelshow. Op internet zijn er tallozen te vinden. Reinier de Vries geeft zulke shows. Hij is erkend valkenier en heeft een akte, die hij na jaren studie behaalde. Valkenier zijn ben je niet zomaar; het kost veel tijd en geld.

De vogels moeten één keer per dag gevlogen worden. "Op vakantie kan je eigenlijk niet", zegt De Vries. Ook hij krijgt veel telefoontjes van amateurs die via internet een roofvogel hebben gekocht en dan willen weten hoe ze hem moeten houden.

De Vries geeft roofvogelshows en vertelt, voor hij begint, aan deelnemers dat het geen huisdieren zijn. Om mensen bij voorbaat af te houden van het voornemen na zo'n geslaagde demonstratie maar eens zelf aan de slag te gaan.

Slechtvalk
De vogelbescherming vindt dat zo'n boodschap bij iedere vogelshow gegeven moet worden. De Vries vertelt dat onder jongeren de roofvogels populair zijn. "Dan vragen ze me hoe ze valkenier worden. Dan zeg ik: haal eerst je diploma maar eens."

Dan gaat hij met ons de blokken langs. Het zijn de standaards waarop zijn trotse vogels zitten. Een giervalk, een saher, een lannervalk, een woestijnbuizerd, een oehoe. En de slechtvalk, die net als de oehoe in Nederland ook in het wild voorkomt. Het is één van de snelste vogels van de wereld. Hij duikt op zijn prooi als een jachttoestel en haalt met gemak driehonderd kilometer per uur.

's Nachts zitten ze binnen, want zelfs roofvogels hebben een vijand: de vos.

Vogelbescherming Nederland wil dat de wildgroei aan shows stopt. Alleen erkende valkeniers zouden die voortaan nog mogen geven. Ook het houden van roofvogels moet aan banden worden gelegd, door bijvoorbeeld eisen te stellen aan de bezitter. "Nu koopt Jan Rap en z'n oude moer een vogeltje", zegt De Vries. Het is goed als dat verandert. Hoe zeer hij die fascinatie van het publiek voor de roofvogel ook begrijpt.

-----------------------------

Enkele maanden geleden waren wij al te gast in het Programma "de Wereld draait door" om over dit onderwerp te praten. Het kan blijkbaar niet vaak genoeg gezegd worden: ROOFVOGELS ZIJN GEEN HUISDIEREN! Waarom hebben mensen toch steeds de illusie dat deze roofdieren karakter eigenschappen bezitten zoals lief, aardig en sociaal. Een roofdier is niet tam te maken. In de valkerij gebruiken we de term "zeeg" maken. Dit betekent dat de Roofvogel leert ons als mensen te vertrouwen, dat de roofvogel ons accepteert in zijn/haar omgeving en ons niet ziet als voedselconcurrent of als vijand. Een roofvogel kent geen genegenheid, van aaien zal de roofvogel niet groter, dikker of blijer worden. Aaien zegt hem of haar niets. Aaien betekent zelfs dat je de roofvogel beschadigd. Het verenkleed van een roofvogel is zeer belangrijk, het is "ingesmeert" met een "vet" laagje waardoor de roofvogel beschermt is tegen o.a. regen. Met de "zuren" die wij aan onze handen hebben beschadigen wij nu juist deze "vet" laag. Het houden van dieren vereist veel tijd, geduld en aandacht. Een roofvogel moet men dagelijks trainen (vliegen), winter of zomer, koud of warm. Een weekje op vakantie is er dus niet bij. Een roofvogel in gevangschap is hoe dan ook beperkt. Hij / zij kan niet meer zelf kiezen wanneer te vliegen / jagen etc. Als men er dan voor kiest een roofvogel in gevangenschap te houden moet men wel de verantwoording op zich nemen om de roofvogel zo veel mogelijk te vliegen, op conditie te houden en zich te laten ontwikkelen op een zo'n "natuurlijk" mogelijke manier. Een roofvogel hongerig houden is onkunde van de "trainer". Een roofvogel moet men juist op een zo'n hoog mogelijk gewicht vliegen.
Roofvogels zijn opportunisten, kiezen voor de beste kans en makkelijkste weg. In de natuur gelden immers andere regels zoals "eten of gegeten worden". Een roofvogel moet dus zeer efficient zijn en kan geen energie verspillen. Is een roofvogel dan lui ? Nee, maar vliegen zonder doel of zonder resultaat in de vorm van een succesvolle jachtvlucht kost een roofvogel enkel veel energie. Dit kan een roofdier zich simpel weg niet veroorloven. Minimale inspanning --> maximaal resultaat. Jagen --> eten --> zitten. Een roofvogel heeft geen andere interesse dan voedsel en uiteindelijk voortplanting.
Dat de roofvogel kiest voor de handschoen van de valkenier komt dus door het voedsel wat daarop is aangeboden. Conditioneren, handschoen = eten en dus de beste kans. Het is altijd 100% zekerheid.
Dat blijkt dat steeds meer particulieren roofvogels gaan houden is eigenlijk niet zo "nieuw". Al jaren lang worden we met regelmaat via telefoon of email benaderd voor "hulp". Kerkuilen in een leeg staand aquarium. Een steenuil in een papagaaienkooi... Zelden hebben de "nieuwe" eigenaren zich verdiept in het houden van de roofvogel maar ook zelden heeft de "kweker" enige informatie gegeven. Na gesprekken met het Ministerie van LNV blijken oplossingen voor dit probleem niet zo makkelijk. Ookal zou er een wetswijziging komen. Wie gaat dat allemaal controleren ? Nu worden de roofvogels uitgelicht in het nieuws maar een soortgelijk rapport zou er waarschijnlijk ook geschreven kunnen worden over de handel in slangen, gifkikkers, schildpadden, schorpioenen, hagedissen, krokodillen en andere reptielen. Wat voor ons het meest opvallend was in het gehele rapport stond eigenlijk al in het begin. Vele organisaties waren benaderd en hebben meegwerkt aan het onderzoek. Maar nu juist de enige valkerij stichting (NOVO, Nationaal Overleg Valkerij Organisaties) was niet te bereiken. Bijzonder! dit zijn de mensen die het voor de beroepsgroep en valkeniers in NL moeten "opnemen" en een "standpunt" moeten uitdragen of in ieder geval advies geven. Jammer!!
We zullen zien wat het effect is van een dergelijk nieuws bericht. Is het een storm in een glas water, opvulling van het nieuws in de komkommertijd of gaat er nu echt iest veranderen?!
 


Wilt u nog ook oudere blog artikelen lezen ?contact

Roofvogelboerderij
T +31 (0) 62 42 97 941
E info@roofvogelboerderij.nl

© 2013 - Roofvogelboerderij
Alle rechten voorbehouden
Voorwaarden | Disclaimer | Privacy

twittertwitter

›› Meer twitterberichten

Vind ons ook op

Officieel leuk