valkerij
Winter Aanbieding
streamer
streamer
streamer
streamer
streamer
streamer
streamer
streamer
streamer
 

De Roofvogelboerderij Blog


Dieren van roofvogelboerderij in de stress door dubbele verhuizing21/1/2011 - 15:26

Dieren van roofvogelboerderij in de stress door dubbele verhuizing

Lansingerland - De boerderij van de familie de Keijzer met melkvee en roofvogels aan de Kleihoogt 2a moet verhuizen. De plek waar de familie woont en het bedrijf heeft, is onderdeel van de geplande Groenzone. De familie is hier in 2004 al mee akkoord gegaan, ondanks dat ze twee jaar ervoor net een nieuwe melkveestal en opslagloods hadden gebouwd. Het alternatief dat door de gemeente geboden werd, was een goed alternatief: een leeg perceel, ook aan de Kleihoogt, maar dan nummer 7.

Hiervoor moest de gemeente nog wel het bestemmingsplan voor dit perceel wijzigen van ‘groenvoorziening’ naar ‘agrarisch’. De familie zelf heeft alle overige procedures en bouwvergunningen opgestart en aangevraagd.
Wanneer het bestemmingsplan is gewijzigd heeft de familie De Keijzer nog negen maanden nodig voor de bouw van de nieuwe boerderij en de verhuizing.
Zes jaar na het oorspronkelijke plan is het bestemmingsplan nog steeds niet gewijzigd. De familie kan niet beginnen met bouwen. En nu wil het projectbureau beginnen met het realiseren van de Groenzone op de plek van Kleihoogt 2a, hoewel altijd is gezegd dat men aan de andere kant zou beginnen zodat er nog voldoende tijd zou zijn om het nieuwe bedrijf te bouwen. De familie is een alternatieve woonruimte geboden in Bleiswijk, maar daar is niet voldoende plek voor alle dieren.

Dubbele verhuizing
Met dit voorstel heeft het projectbureau een paar belangrijke elementen over het hoofd gezien. Mevrouw De Keijzer: “Buiten het feit dat het noodzakelijk is om nabij de ligboxenstal waar ons melkvee staat te gaan wonen, zouden ook een 50-tal roofvogels, een 150-tal wedstrijd postduiven, een tweetal paarden, een tiental kippen en een tiental hobbymatige vogels verplaatst moeten worden. De roofvogels worden beroepsmatig gehouden en zijn van aanzienlijke waarde. Het broedseizoen loopt van november tot juli; in deze periode hebben de broedvogels alle rust nodig en kunnen niet verstoord worden. De andere roofvogels worden dagelijks getraind. Het mag duidelijk zijn dat verplaatsing van dieren sowieso de nodige stress met zich meebrengt. Dat dit zal voorkomen tijdens een verhuizing is onvermijdelijk. Echter een tijdelijke verplaatsing betekent een dubbele verhuizing. Het dubbel verplaatsen van deze roofvogels en de andere dieren is dus vrijwel onmogelijk. Het idee van het Projectbureau om de roofvogels en de andere dieren te laten staan en er langs te ‘werken’ (bulldozers, graafmachines) is werkelijk absurd te noemen.” In de commissie Ruimte van 1 december vroeg de familie De Keizer aandacht voor dit probleem én voor de oplossing: wanneer het projectbureau aan de andere kant begint met het realiseren van de Groenzone, zoals oorspronkelijk gepland, is er nog voldoende tijd om het nieuwe bedrijf te bouwen.

Bewust
De wethouder nodigde de familie uit contact met hem op te nemen om het te bespreken. De Paepe was namelijk in de veronderstelling dat de aangeboden woonruimte in Bleiswijk een goede oplossing was en hij was niet op de hoogte van alle problemen die dat met zich meebrengt. Dit gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden en de wethouder is zich nu beter bewust van de complicaties die een verhuizing voor het bedrijf met zich meebrengt. Hij zal hierover contact opnemen met het projectbureau. Op 12 januari staat dit probleem op de agenda van de commissie Ruimte.
 


Wilt u nog ook oudere blog artikelen lezen ?contact

Roofvogelboerderij
T +31 (0) 62 42 97 941
E info@roofvogelboerderij.nl

© 2013 - Roofvogelboerderij
Alle rechten voorbehouden
Voorwaarden | Disclaimer | Privacy

twittertwitter

›› Meer twitterberichten

Vind ons ook op

Officieel leuk